De beste bloemkool met kaas uit de oven maken
Share
Onze kazen kan je perfect gebruiken om mee te koken en te bakken. Onder andere met dit recept waarbij je de beste bloemkool met kaas uit de oven maken. Hierbij gebruiken we aardappels, bechamelsaus en uiteraard een heerlijk kaas. Deze kaas heet de Pikante Brabander. Een rijke belegen Hollandse kaas met een pittig randje. Een weerspiegeling van de echte Brabander. Hieronder vind je de ingrediënten voor dit bloemkool met kaas recept.
Bloemkool met kaas, is dit een goede combinatie?
Ja, wij vinden van wel, want de zachte smaken van deze aardse groenten combineren heerlijk met de pittige kanten van de kaas. Als je een kaas gebruikt zoals deze Pikante Brabander voegt dit echt wat toe aan je gerecht met bloemkool en kaas. In dit recept gebruiken we bloemkool, aardappel en uiteraard de belegen kaas. Samen maken ze een vegetarisch recept dat iedereen lekker vindt.
De bereiding van de beste bloemkool met kaas uit de oven
Wanneer je aan de slag gaat, zorg er dan voor dat alles klaarstaat wat je nodig hebt. Als je bloemkool in de oven met kaas gaat doen, zorg dan dat deze bijvoorbeeld voorverwarmd is. Hieronder vind je de ingrediënten voor deze heerlijke bloemkool kaas ovenschotel:
- 6 grote opperdoezer ronde aardappels (of een ander vastkokend ras)
- 1 grote bloemkool
- 50 gram bloem
- 50 gram roomboter
- 400-500 gram melk
- Peper en zout
- Nootmuskaat
- 300 gram zelf geraspte Pikante Brabander
Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor 2 personen als je het gerecht bloemkool met kaas in de oven wilt maken. Hieronder volg je de aanwijzingen hoe het recept te bereiden.
Volg de stappen om een goede bloemkool met kaas ovenschotel te maken
Wanneer je begint is het handig om een mandoline of een snijmachine te hebben voor de aardappels. Dit is belangrijk in het recept. Voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt slaan we graag over. Voor ons is de beste bloemkool aardappel de Opperdoezer Ronde. Deze geeft namelijk een fijne romige smaak.
- Snijd de aardappels wanneer deze geschild zijn in dunne plakjes met een snijmachine of mandoline
- Kook deze met eerst koud water voor ongeveer 3 minuten, daarna direct af laten koelen in een bak met ijs en water. Vervolgens weer drogen met een droge vetvrije theedoek
- Snijd de bloemkool in plakken van ongeveer 1 centimeter. Deze stoom je vervolgens in een stoompan voor ongeveer 5 minuutjes.
- Vervolgens maak je de bechamelsaus, dit is als het ware de bloemkool kaassaus die straks het geheel gaat binden. Begin met de boter en laat deze iets bruin worden, voeg de bloem toe, totdat deze naar koekjes ruikt. Vervolgens de melk in kleine scheutjes. Deze saus moet iets minder dik zijn dan yoghurt. Maak deze op smaak met zout en peper.
- Nu gaan we de laagjes voor bloemkool met aardappelen en Nederlandse kaas maken. Begin met een laagje bechamelsaus op de bodem van je ovenschotel. Leg hier de plakjes aardappel bovenop. Hierop een laagje kaas en laagje bloemkool. Herhaal dit drie keer. Zorg dat je tussendoor kruidt met nootmuskaat, zout en peper. Op de bovenkant doe je de overige geraspte kaas.
- Doe nu de schotel met bloemkool in de oven en gaar deze 45 minuten op 170 graden. Nu weet je hoe je beste bloemkool met kaas uit de oven maken kan!
Wat is de beste bloemkool kaas?
Voor ons is een belegen kaas het beste om een goede ovenschotel te maken. Deze is namelijk makkelijk te raspen en geeft veel smaak af. Echter kan een extra belegen kaas of een kruidenkaas ook zeker smaak opleveren. Wil je persoonlijk advies over wat de beste bloemkool kaas is voor jouw recept? Kom dan langs in onze kaaswinkel in Etten-Leur en wij helpen je graag met het beste advies.